Dátum publikácie:9. 4. 2020
Návod na výrobu dezinfekčného gélu na ruky podľa WHO
Premiešajte v nádobe ručne alebo ponorným mixérom:
- 830 ml liehu (aspoň 60 %),
- 15 ml glycerínu,
- 45 ml peroxidu vodíka (3 %) z lekárne
a dolejte prevarenou vychladnutou vodou do objemu 1 liter. Pred použitím sa odporúča nechať dezinfekčný gél tri dni odstáť v uzavretej fľaške.
Použitie vyrobeného gélu:
Dôkladne natrieme na suché ruky a necháme aspoň 30 sekúnd pôsobiť.
Nezabudnite:
Napriek obsahu glycerínu môže vysušovať pokožku, čím ju oslabuje a môžu v nej vzniknúť trhlinky a praskliny, cez ktoré sa môže do tela dostať infekcia. Používajte v odôvodnených prípadoch a často si krémujte ruky hydratačnými prostriedkami.
Upozornenie:
Dezinfekčný gél je iba na vonkajšie použitie. Skladujte mimo dosah detí.
Vyhnite sa priamemu kontaktu s očami! Vzhľadom na vysoký obsah liehu nemanipulujte s dezinfekčným gélom v blízkosti ohňa a tepelných zdrojov.
Autor: MUDr. Viliam Bršiak, MPH