Opatrenie ÚVZ SR – príprava a výdaj stravy školským stravovacím zariadením pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti

Zakazuje sa prevádzka zariadení pre deti a mládež, vrátane zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku okrem zariadení školského stravovania s účinnosťou od 3. 4. 2020 tak, že je možná (na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa zariadenia) príprava a výdaj stravy pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti prostredníctvom zariadení školského stravovania za dodržania uvedených podmienok.

Dátum publikácie:2. 4. 2020
Autor:Úrad verejného zdravotníctva SR
Právny stav od:2. 4. 2020
Právny stav do:31. 12. 2020

Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia

Číslo: OLP/3010/2020, Bratislava, 2. 4. 2020

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako príslušný orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva podľa § 3 ods. 1 písm. b) a § 5 ods. 4 písm. h) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 355/2007 Z. z.“) z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky vládou Slovenskej republiky uznesením vlády Slovenskej republiky č. 111 z 11.03.2020 dňom 12. 3.2020 od 6:00 hod. a pandémie ochorenia COVID-19 vyhlásenej dňa 11.03.2020 generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie nariadil podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z. z. opatrenie č. OLP/2576/2020 zo dňa 12.3.2020, ktoré sa mení a dopĺňa zákaz, týkajúci sa zariadení pre deti a mládež vrátane zariadení starostlivosti o deti do 3 rokov veku podľa § 24 zákona č. 355/2007 Z. z. nasledovne:

Zakazuje sa prevádzka zariadení pre deti a mládež, vrátane zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku podľa § 24 zákona č. 355/2007 Z. z. okrem zariadení školského stravovania s účinnosťou od 3. 4. 2020 tak, že je možná (na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa zariadenia) príprava a výdaj stravy

I. pre seniorov

II. a sociálne znevýhodnené deti

prostredníctvom zariadení školského stravovania za dodržania nasledovných podmienok:

 

Ad I/ pre seniorov:

  1. Prevádzkovateľ zariadenia školského/predškolského stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Slovenskej republike (ďalej len „RÚVZ v SR“), že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov.
  2. Prevádzkovateľ predloží pred zahájením tejto činnosti na miestne príslušný RÚVZ v SR dodatok Prevádzkového poriadku, vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorý musí obsahovať najmä:

A/ Preventívne opatrenia pre zamestnancov:

  • relevantný spôsob kontroly aktuálneho zdravotného stavu zamestnancov (zmeria si teplotu sám doma, v prípade zvýšenia teploty nad fyziologickú úroveň nejde do práce, oznámi skutočnosť zamestnávateľovi, kontaktuje ošetrujúceho lekára, lekára kontaktuje aj v prípade zdravotných ťažkostí v súvislosti s respiračným systémom (kašeľ, sťažené dýchanie, nádcha);
  • pokiaľ zamestnanec žije v spoločnej domácnosti s osobou chorou na COVID-19, alebo podozrivou s ochorenia COVID-19, alebo bol s takouto osobou v kontakte, alebo v blízkej rodine je niektorý príslušník rodiny v karanténe, bezodkladne oznámi túto skutočnosť zamestnávateľovi – v takomto prípade je z prípravy stravy vylúčený;
  • preškoliť a viesť dokumentáciu o preškolení zamestnancov o poznatkoch, všetkých preventívnych opatreniach, ktoré musí poznať a realizovať v praxi každý zamestnanec ohľadom ochorenia COVID-19;
  • upraviť spôsob sanitácie v prevádzke (druhy používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, čistiacich pomôcok), vedenia dokumentácie o vykonaná sanitácie v prevádzke;
  • zásady pre zamestnancov vypracované v súlade s odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre verejnosť, najmä:
  • umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť prostriedok na ruky na báze alkoholu;
  • nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa a úst;
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša;
  • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia;
  • dodržiavať vzdialenosť najmenej dva metre medzi sebou;
  • nechodiť do oblastí s vysokou koncentráciou ľudí;
  • v domácnosti dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov;
  • nosiť ochranné rúško v uzavretých priestoroch, na nákupoch, v hromadnej doprave, všade tam, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí;
  • v prípade ochorenia zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho zamestnávateľa a ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby;
  • spôsob dodávania, príjmu a preberania tovaru;
  • spôsob prípravy pokrmov – prísne dodržiavanie zásad systému HACCP – základným predpokladom systému je dodržiavanie správnej výrobnej a hygienickej praxe, ktorá tvorí základ a vytvára vhodný rámec systému kritických bodov pri výrobe a manipulácii s potravinami;
  • spôsob balenia a výdaja stravy a povinnosti pre zamestnancov, ktorí zabezpečujú balenie stravy:
    •  spôsob balenia stravy pre dodávanie stravy do zariadení, ktoré prevádzkovateľ dodáva v prepravných termonádobách resp. termoportov
    •  spôsob balenia stravy pre rozvoz
    •  balenie stravy je možné vykonávať len do jednorazových nevratných obalov;
    •  spôsob rozvozu stravy, vykonávanie sanitácie a dezinfekcie prepravného vozidla, dezinfekcie termoportov, termonádob;

 B/ Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán, ktorý musí obsahovať:

  1. Kapacitu stravovacieho zariadenia (počet pripravovaných jedál).
  2. Zodpovednú osobu za prevádzku, zástupcu – telefonický kontakt, mailovú adresu, tak, aby vždy bola jedna zodpovedná osoba zastihnuteľná, vrátane osobnej prítomnosti v prevádzke.
  3. V prípade ochorenia alebo nariadenia karantény zamestnancovi prevádzky zariadenia školského stravovania musí spôsob riešenia prípravy stravy (napr. vytvorenie pracovných skupín, ktoré podľa rozpisu pripravujú stravu a tieto skupiny nie sú vo vzájomnom kontakte).

 

Ad II/ pre sociálne znevýhodnené deti:

  1. Pre prípravu a výdaj stravy obdobne platia ustanovenia uvedené v bode I. vrátane vypracovania prevádzkového poriadku.
  2. Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu formou napr. formou obložených bagiet.

 

Termín: ihneď dňom zahájenia prípravy a výdaja stravy pre vyššie uvedenú skupinu obyvateľstva

Zodpovedný: zriaďovateľ a vedúci zariadenia a vedúci stravovacej prevádzky

 

Odôvodnenie

Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula z kontextu opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v Slovenskej republike o umožnenie poskytovania stravovania seniorom a sociálne znevýhodneným deťom jednotlivých obcí v tejto zložitej epidemiologickej situácii, nakoľko v krízovom období sa vôbec neuvažuje o poskytovaní školského stravovania žiakom a týmto by sa dala možnosť využitia kapacít predmetných stravovacích zariadení.

Seniori často predstavujú veľkú skupinu tzv. cudzích stravníkov, ktorým školské stravovacie zariadenia bez ohľadu na súčasnú krízovú situáciu ponúkajú svoje služby na dobrovoľnej báze, v závislosti od personálnych a technických možností. V prípade, že by školské stravovacie zariadenia boli zahrnuté do zákazu prevádzky, nebola by možnosť v mnohých prípadoch realizácie stravovania pre zraniteľnú populačnú skupinu seniorov a sociálne znevýhodnených detí.

V prípade, že sa samospráva obce rozhodne poskytovať uvedené stravovanie prostredníctvom školského stravovacieho zariadenia, je potrebné túto skutočnosť vopred konzultovať s miestne príslušným RÚVZ v SR tak, ako je to uvedené vyššie.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zdôrazňuje, že cieľom doplnenia opatrenia je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení. Uvedené je plne v súlade s hlavným poslaním verejného zdravotníctva, ktorým je ochrana a podpora verejného zdravia.

Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové.

 

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., hlavný hygienik Slovenskej republiky

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky


Autor: Úrad verejného zdravotníctva SR

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

  • 355/2007 Z. z. Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

Funkcie

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.