Zásady protipožiarnej bezpečnosti pri používaní jedlých olejov a tukov v kuchyniach

Jedlé oleje a tuky dennodenne používame pri príprave našich jedál bez toho, aby sme si uvedomovali, že za určitých okolností môžu spôsobiť aj požiar a ohroziť naše zdravie či majetok. Pri používaní olejov a tukov v zariadeniach a prevádzkach je nutné venovať pozornosť najmä trvalej prítomnosti obsluhy. Ak by požiar vznikol, základom je dobre zaškolená obsluha, ktorá vie v priestore kuchyne adekvátne zasiahnuť a zamedzí tak rozšíreniu požiaru, a to bez akéhokoľvek zranenia a s minimálnymi ďalšími škodami na majetku.

Dátum publikácie:7. 1. 2021
Autor:Ing. Peter Beňadik
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Požiarna ochrana
Právny stav od:1. 1. 2021

V predošlom článku sme rozobrali požiadavky zásady protipožiarnej bezpečnosti pri manipulácii a skladovaní horľavých kvapalín v stavbách vo vlastníctve alebo v užívaní fyzickej osoby a garážach. Všeobecné požiadavky protipožiarnej bezpečnosti pre manipuláciu a skladovanie horľavých kvapalín (HK), ťažkých vykurovacích olejov a rastlinných a živočíšnych tukov a olejov sú zadefinované v platnej vyhláške ministerstva vnútra. Nemal by byť teda problém dodržiavať určené požiadavky ani v takých prevádzkach, ako sú závodné kuchyne alebo stánky s rýchlym občerstvením, kde sa jedlé oleje používajú na tepelnú úpravu potravín v spojitosti s technickým zariadením (napr. fritéza). I napriek tomu mnohí prevádzkovatelia takýchto zariadení nevedia, aké zásady protipožiarnej bezpečnosti majú dodržiavať, a nevedia s rozhodnosťou určiť postup hasenia v prípade požiaru kuchynských zariadení obsahujúcich jedlé oleje alebo tuky. Aby sme vedeli určiť základné zásady protipožiarnej bezpečnosti pri manipulácii s jedlými olejmi a tukmi v kuchyniach a vhodné hasiace látky pre ich hasenie, pripomenieme si právny predpis.

 

Právny predpis

Požiadavky na zaistenie protipožiarnej bezpečnosti pri manipulácii a skladovaní horľavých kvapalín, ťažkých vykurovacích olejov a rastlinných a živočíšnych tukov a olejov upravuje vyhl. MV SR č. 96/2004 Z. z., a to pri:

  1. výstavbe a používaní prevádzkarne s horľavými kvapalinami, skladu horľavých kvapalín, ...


 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

Prihlásiť

 


 

Nemáte prihlasovacie údaje?

Ročný prístup si môžete objednať v našom e-shope:

Výhody predplateného prístupu nájdete v časti O PORTÁLI

 


Autor: Ing. Peter Beňadik

Súvisiace odborné články

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

  • 96/2004 Z. z. Zásady protipožiarnej bezpečnosti pri práci s horľavinami

Funkcie

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.