Dátum publikácie:7. 1. 2021
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Požiarna ochrana
Právny stav od:1. 1. 2021
V predošlom článku sme rozobrali požiadavky zásady protipožiarnej bezpečnosti pri manipulácii a skladovaní horľavých kvapalín v stavbách vo vlastníctve alebo v užívaní fyzickej osoby a garážach. Všeobecné požiadavky protipožiarnej bezpečnosti pre manipuláciu a skladovanie horľavých kvapalín (HK), ťažkých vykurovacích olejov a rastlinných a živočíšnych tukov a olejov sú zadefinované v platnej vyhláške ministerstva vnútra. Nemal by byť teda problém dodržiavať určené požiadavky ani v takých prevádzkach, ako sú závodné kuchyne alebo stánky s rýchlym občerstvením, kde sa jedlé oleje používajú na tepelnú úpravu potravín v spojitosti s technickým zariadením (napr. fritéza). I napriek tomu mnohí prevádzkovatelia takýchto zariadení nevedia, aké zásady protipožiarnej bezpečnosti majú dodržiavať, a nevedia s rozhodnosťou určiť postup hasenia v prípade požiaru kuchynských zariadení obsahujúcich jedlé oleje alebo tuky. Aby sme vedeli určiť základné zásady protipožiarnej bezpečnosti pri manipulácii s jedlými olejmi a tukmi v kuchyniach a vhodné hasiace látky pre ich hasenie, pripomenieme si právny predpis.
Právny predpis
Požiadavky na zaistenie protipožiarnej bezpečnosti pri manipulácii a skladovaní horľavých kvapalín, ťažkých vykurovacích olejov a rastlinných a živočíšnych tukov a olejov upravuje vyhl. MV SR č. 96/2004 Z. z., a to pri:
- výstavbe a používaní prevádzkarne s horľavými kvapalinami, skladu horľavých kvapalín, ...
Súvisiace právne predpisy ZZ SR
- 96/2004 Z. z. Zásady protipožiarnej bezpečnosti pri práci s horľavinami