Požiadavky na skladovanie potravín z hľadiska hygieny

V očiach zákona je práca s potravinou považovaná za epidemiologicky závažnú pracovnú činnosť a podlieha prísnym požiadavkám nielen na prevádzku, ale aj na zamestnancov, ktorí sú v kontakte s potravinou od výroby až po cestu ku končenému spotrebiteľovi. Cieľom článku je zhrnutie požiadaviek týkajúcich sa hygieny v súvislosti s manipuláciou a skladovaním potravín a potravinových výrobkov z hľadiska pohľadu legislatívy SR. Každý prevádzkovateľ, ktorý sa zaoberá manipuláciou, skladovaním a dopravou potravín, je preto povinný poznať legislatívne požiadavky a implementovať ich na svojich pracoviskách tak, aby sa minimalizovalo riziko znehodnotenia alebo poškodenia potravín smerujúcich ku konečnému užívateľovi.

Dátum publikácie:15. 6. 2020
Autor:Ing. Mária Rusnačík Krempaská
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci; Hygiena pri práci
Právny stav od:14. 12. 2019

Potravina je vzácna komodita, ktorá slúži na uspokojenie výživových potrieb človeka. V súvislosti s potravinami, ich výrobou, manipuláciou, balením a skladovaním je preto potrebné zabezpečiť úplnú ochranu a zdravotnú bezpečnosť tak, aby nebol ohrozený ľudský život a zdravie. V očiach zákona je práca s potravinou považovaná za epidemiologicky závažnú pracovnú činnosť a podlieha prísnym požiadavkám nielen na prevádzku, ale aj na zamestnancov, ktorí sú v kontakte s potravinou od výroby až po cestu ku končenému spotrebiteľovi. Cieľom článku je zhrnutie požiadaviek týkajúcich sa hygieny v súvislosti s manipuláciou a skladovaním potravín a potravinových výrobkov z hľadiska pohľadu legislatívy SR. Každý prevádzkovateľ, ktorý sa zaoberá manipuláciou, skladovaním a dopravou potravín, je preto povinný poznať legislatívne požiadavky a implementovať ich na svojich pracoviskách tak, aby sa minimalizovalo riziko znehodnotenia alebo poškodenia potravín smerujúcich ku konečnému užívateľovi.

Hygienické požiadavky

Základným predpisom, ktorý upravuje hygienické podmienky a povinnosti súvisiace s výrobou, skladovaním a manipuláciou potravín, je zákon NR SR 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov s poslednou novelizáciou v roku 2019 pod číslom 303/2019 Z. z.

Zákonom sú stanovené (§ 1):

  1. základné povinnosti prevádzkovateľov potravinárskych podnikov,
  2. práva a povinnosti osôb v súvislosti s potravinami,
  3. právomoc, pôsobnosť a organizácia štátnych orgánov v súvislosti s potravinovou kontrolou.

Pod pojmom POTRAVINA zákon rozumie (§ 2):

...


 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

Prihlásiť

 


 

Nemáte prihlasovacie údaje?

Ročný prístup si môžete objednať v našom e-shope:

Výhody predplateného prístupu nájdete v časti O PORTÁLI

 


Autor: Ing. Mária Rusnačík Krempaská

Súvisiace odborné články

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Funkcie

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.