Potravina je vzácna komodita, ktorá slúži na uspokojenie výživových potrieb človeka. V súvislosti s potravinami, ich výrobou, manipuláciou, balením a skladovaním je preto potrebné zabezpečiť úplnú ochranu a zdravotnú bezpečnosť tak, aby nebol ohrozený ľudský život a zdravie. V očiach zákona je práca s potravinou považovaná za epidemiologicky závažnú pracovnú činnosť a podlieha prísnym požiadavkám nielen na prevádzku, ale aj na zamestnancov, ktorí sú v kontakte s potravinou od výroby až po cestu ku končenému spotrebiteľovi. Cieľom článku je zhrnutie požiadaviek týkajúcich sa hygieny v súvislosti s manipuláciou a skladovaním potravín a potravinových výrobkov z hľadiska pohľadu legislatívy SR. Každý prevádzkovateľ, ktorý sa zaoberá manipuláciou, skladovaním a dopravou potravín, je preto povinný poznať legislatívne požiadavky a implementovať ich na svojich pracoviskách tak, aby sa minimalizovalo riziko znehodnotenia alebo poškodenia potravín smerujúcich ku konečnému užívateľovi.
Hygienické požiadavky
Základným predpisom, ktorý upravuje hygienické podmienky a povinnosti súvisiace s výrobou, skladovaním a manipuláciou potravín, je zákon NR SR 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov s poslednou novelizáciou v roku 2019 pod číslom 303/2019 Z. z.
Zákonom sú stanovené (§ 1):
- základné povinnosti prevádzkovateľov potravinárskych podnikov,
- práva a povinnosti osôb v súvislosti s potravinami,
- právomoc, pôsobnosť a organizácia štátnych orgánov v súvislosti s potravinovou kontrolou.
Pod pojmom POTRAVINA zákon rozumie (§ 2):
...
Súvisiace právne predpisy ZZ SR