Posudzovanie rizík v pracovnom procese

Ako pristúpiť k riadeniu rizík v BOZP? Položíte si nasledujúce otázky: Je možné riziko odstrániť alebo znížiť? Aké osobné ochranné pracovné prostriedky je potrebné poskytnúť zamestnancom?

Dátum publikácie:7. 10. 2020
Autor:Ing. Mária Rusnačík Krempaská

tt_zrezat-strom

Čo je hodnotenie rizík?

Jedným zo základných stavebných pilierov vytvárania bezpečného pracovného prostredia je analýza rizík. Je to komplexný proces, ktorý by mal byť na vrchole priorít každého manažmentu v súvislosti s ochranou zamestnancov a zabezpečením zdravého a bezpečného pracovného prostredia. Predstavuje kľúč k znižovaniu nehôd a úrazovosti na pracoviskách a predpokladá elimináciu vzniku chorôb z povolania. Tak ako každý proces, aj proces analýzy rizík musí mať svoj plán, postupnosť krokov a výsledok, ktorý je možné vyhodnotiť a skontrolovať.

Správna realizácia všetkých potrebných krokov a výstupov predpokladá zvýšenie bezpečnosti, zníženie úrazovosti a zvýšenie celkovej výkonnosti pracovných procesov.

Samotná stratégia a postupnosť analýzy pozostáva z niekoľkých postupných krokov, treba pripomenúť, že jednotlivé kroky nie je možné obísť alebo preskočiť, ak hodnotitelia chcú dosiahnuť stanovený cieľ.

Pred začatím samotnej analýzy je potrebné si zadefinovať základné termíny:

  • riziko – je pravdepodobnosť vzniku poškodenia zdravia zamestnanca pri práci a stupeň možných následkov na zdraví,
  • nebezpečenstvo – je stav alebo vlastnosť faktora pracovného procesu a pracovného prostredia, ktoré môžu poškodiť zdravie zamestnanca,
  • ohrozenie – je situácia, v ktorej nemožno vylúčiť, že zdravie zamestnanca bude poškodené.

Tieto tri pojmy musíme vnímať ako súčasť celku a hodnotiť ako celok, pretože sú to tri stránky jedného posudzovaného systému alebo veci. Ohrozenie neexistuje bez nebezpečenstva a riziko nevieme určiť bez existencie ohrozenia.

Metódy hodnotenia rizík

Metóda hodnotenia rizík vhodná pre väčšinu podnikov je tzv. priama metóda v postupnosti piatich krokov. (https://osha.europa.eu/)

Existujú aj ďalšie metódy, ktoré prinášajú rovnako kvalitné výsledky, najmä pre komplexnejšie riziká a okolnosti, závisí len od spoločnosti, ktorú metódu si vyberie.

Ďalšími metódami sú tie, ktorými je možné posudzovať riziká systematicky, a to už pri konštruovaní strojov a zariadení, v projektovaní prevádzok a technológií, pri posudzovaní bezpečnosti výroby, prevádzky, rôznych činností, organizácie práce, pri posudzovaní bezpečnosti pracovísk alebo jednotlivých strojov.

Z hľadiska rizík ich rozdeľujeme:

  • 1. podľa spôsobu hodnotenia na:
    1. kvalitatívne,
    2. kvantitatívne,
    3. semikvantitatívne,
  • 2. podľa zdrojov informácií na:
    1. deduktívne – vychádzajú zo štatistických údajov úrazov, havárií a iných nežiaducich udalostí a analýzy ich príčin a následkov, vychádza z udalostí, ktoré sa stali,
    2. induktívne – vychádzajú z predpokladov, čo sa môže stať, vychádzajú z predikcie pravdepodobnosti a následkov možnej nežiaducej udalosti.

V súčasnosti ponúka viacero spoločností na Slovensku rôzne softvéry pre posudzovanie rizík, ktoré vychádzajú z rozdielnych metodík hodnotenia rizík, ako napr. bodová metóda, rozšírená bodová metóda, komplexná metóda a pod.

 

Odborný článok je uvedený v skrátenom znení. Celé znenie článku:

Posudzovanie rizík v pracovnom procese

 


Autor: Ing. Mária Rusnačík Krempaská

Súvisiace videoškolenia

Súvisiace odborné články

Súvisiace vzory

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

  • 124/2006 Z. z. Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci
  • 395/2006 Z. z. Nariadenie o poskytovaní a používaní ochranných pracovných prostriedkov

Funkcie

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.