Hodnotenie nebezpečenstiev a posúdenie rizika pre pracovné zaradenie KUCHÁR – vzor

Príspevok ponúka vzor ako inšpiráciu pre posúdenie rizík zamestnanca v pracovnej pozícii kuchár/kuchárka.

Dátum publikácie:8. 11. 2023
Autor:Mgr. Ing. Miroslava Žiaková, LL.M.
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
Právny stav od:1. 11. 2023

Profesia kuchára je veľmi pestrá z hľadiska pracovných činností a postupov. V rámci náplne práce pracovník obsluhuje rôznorodé pracovné prostriedky, špecifické kuchynské zariadenia a nástroje. Príprava niektorých jedál si vyžaduje osobitné pracovné postupy.

V príspevku uvádzame vzor vyhodnotenia nebezpečenstiev a posúdenia rizika pre zamestnanca zaradeného v pracovnej pozícii KUCHÁR. Písomný dokument o posúdení rizika pri všetkých činnostiach vykonávaných zamestnancami patrí k základným povinnostiam zamestnávateľa v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Upozorňujeme však, že v dokumente nie sú vyčerpávajúco uvedené všetky nebezpečenstvá, resp. riziká. Významnými faktormi, ktoré ovplyvnia finálny dokument, sú veľkosť kuchyne, charakter pripravovaných jedál, resp. spracúvaných surovín, počet zamestnancov, zmennosť a podobne.

Uverejnený vzor odporúčame brať ako inšpiráciu a potenciálne nebezpečenstvá a riziká posudzovať s otvorenými očami.

 

Vzor

Hodnotenie nebezpečenstva a posúdenie rizika – podľa profesie

Kuchár/Kuchárka

OhrozenieNebezpečenstvoPotenciálne poškodenie zdraviaPDRBezpečnostné opatreniaOOPP a ich požadované vlastnosti
Príprava jedál
  • padajúce predmety,

  • rozbitie riadu

  • zranenie končatín,
  • porezanie na rozbitom riade, skle
224
  • udržiavať poriadok na pracovisku
  • nástroje a kuchynské pomôcky ukladať na určené miesta
  • dodržiavať zásady bezpečného skladovania
  • predmety ukladať na určené miesta
  • črepiny uložiť viditeľne na určené miesto
  • OOPP
  • ochranné rukavice pri manipulácii napr. s črepinami a pod.

  • kontakt s ostrými nástrojmi a časťami kuchynských pomôcok
  • porezanie, bodnutie
237
  • dodržiavanie zásad bezpečnej manipulácie s pomôckami
  • nože klásť na viditeľné miesto, nie na dno nádoby drezu a podobne
  • nesnažiť sa zachytiť padajúci nôž
  • nepodávať nôž spolupracovníkovi
  • nože bez krytu ostrej časti nenosiť vo vreckách pracovného odevu
  • dostatočné osvetlenie pracovných plôch
  • OOPP
 
  • pohybujúce sa časti strojov a zariadení
  • vtiahnutie, pritlačenie, pomliaždenie

237
  • udržiavať ochranné a bezpečnostné zariadenia funkčné a správne nasadené na stroji
  • používať pomôcky na posúvanie suroviny v mlynčeku, nárezovom stroji a podobných strojoch
  • dodržiavať návody na obsluhu strojov
  • bezpečnostné značenie

 

  • nežiaduci kontakt s horúcimi povrchmi
  • popálenie
224
  • dbať na vlastnú bezpečnosť
  • neprenášať nádoby s horúcimi kvapalinami naplnenými až po okraj nádoby
  • dodržiavať bezpečné pracovné postupy
  • OOPP
  • ochranné rukavice (chňapky)
  • nežiaduci kontakt s chladnými povrchmi
  • pôsobenie chladu na končatiny,
  • prechladnutie
134
  • v chladnom priestore sa zdržiavať len na nevyhnutný čas
  • nedotýkať sa mokrými rukami zamrazených predmetov/surovín
  • OOPP
  • ochranné rukavice na manipuláciu s chladnými predmetmi
  • kontakt horľavej látky s plameňom
  • požiar,
  • popálenie
147
  • dbať na bezpečnosť pri používaní horúceho oleja pri príprave jedál
  • kontrolovať plameň pri príprave jedál
  • dodržiavať bezpečný pracovný postup pri používaní pištole na flambovanie
  • udržiavať poriadok na pracovisku
  • vybaviť pracovisko prenosnými hasiacimi prístrojmi vhodnými na požiar horľavých kvapalín
 
  • vykosťovanie mäsa
  • porezanie,
  • bodnutie
237
  • dodržiavať bezpečné pracovné postupy
  • dbať na udržiavanie kontroly nad opracúvanou surovinou
  • ťah noža vždy smerovať od seba
  • používať ostré, nepoškodené nože
  • OOPP
  • ochranná rukavica retiazková na práce v mäsovýrobe
  • ochranná vystužená zástera
  • nežiaduci kontakt s vírusmi a baktériami
  • škodlivé účinky na zdravie
134
  • vykonávať pravidelnú dezinfekciu pracovného zariadenia a kuchynských pomôcok
  • dodržiavať hygienické zásady pri spracúvaní surovín (oddelené pracovné plochy na surové mäso)
  • osobná hygiena
  • tepelné spracovanie surovín
  • OOPP
  • ochranné rukavice na práce v potravinárstve
  • horúce prostredie
  • oparenie horúcou parou
237
  • dodržiavať bezpečné pracovné postupy
  • nenakláňať sa nad nádobu s horúcou vodou/surovinou
  • vyhnúť sa rýchlemu otvoreniu dvierok na rúre, zdvihnutiu pokrievky
 
  • vlhké prostredie
  • nevhodné mikroklimatické podmienky
313
  • dostatočné vetranie
  • používať lokálne odsávanie
 
  • nevhodný režim práce a odpočinku
  • únava,
  • bolesti chrbta,
  • statická záťaž
237
  • striedanie pracovnej činnosti
  • kompenzačné cviky
 
Pracovisko
  • nesprávna obsluha plynových spotrebičov
  • požiar
1510
  • udržiavať dostatočnú vzdialenosť horľavých látok od plameňa
  • nosiť upravený odev bez voľných častí
  • odborné prehliadky a skúšky v určených lehotách
  • vizuálna kontrola pracovných prostriedkov
  • používať vhodný riad

 

  • klzké podlahy
  • pošmyknutie, pád
237
  • dodržiavať bezpečný stav podláh a komunikácií
  • OOPP
  • ochranná obuv s protišmykovou podrážkou
  • ostré hrany zariadenia kuchyne
  • odreniny
224
  • dbať na zatváranie skriniek, zásuviek
  • udržiavať voľné komunikácie
  • zaistiť si dostatočný manipulačný priestor
 
  • statická záťaž
  • nepriaznivé účinky na podporno-pohybovú sústavu
  • únava
237
  • ochranná obuv proti statickej záťaži
  • striedanie pracovnej polohy
  • podložky eliminujúce statickú záťaž
  • ochranná obuv eliminujúca statickú záťaž
  • nedostatočné osvetlenie
  • zvýšená úrazovosť
224
  • prirodzené osvetlenie doplniť osvetlením pracovných plôch
  • osvetlenie ...


 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len registrovaní užívatelia portálu
s predplateným prístupom.

Prihlásiť

 


 

Nemáte prihlasovacie údaje?

Ročný prístup si môžete objednať v našom e-shope:

Výhody predplateného prístupu nájdete v časti O PORTÁLI

 


Autor: Mgr. Ing. Miroslava Žiaková, LL.M.

Prílohy

  • Hodnotenie nebezpečenstva a posúdenie rizika – podľa profesie KUCHÁR / 122 kB

Súvisiace odborné články

Súvisiace vzory

Súvisiace videoškolenia

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Funkcie

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.