Ľudia sa stretli s alkoholom už v dávnych dobách, keď zistili, že niektoré skvasené potraviny ich príjemne ovplyvňujú. Už v biblických časoch sa naučili vyrábať víno, v stredoveku pivo a v 11. storočí destiláty. V našich krajinách sa pitie rozmohlo v druhej polovici 18. storočia. Ako reakcia na tento stav vznikali najmä zásluhou cirkvi „Spolky miernosti“, ktoré bojovali proti alkoholizmu.
Dnes je alkohol dostupnejší ako v minulosti a pri vysokej miere stresu sa po ňom často siaha ako po pomocnej barličke.
O alkohole je rozšírených mnoho poloprávd. Je dobré vedieť o jeho účinkoch čo najviac a snažiť sa podľa toho zariadiť, lebo ako sa hovorí: kto vie, je mocný.
Alkohol (etanol) sa pripravuje iba liehovým kvasením
Najrozšírenejší spôsob prípravy alkoholu je alkoholické kvasenie prírodných látok bohatých na sacharidy (zemiaky, obilie, ovocie atď.). Alkohol sa vyrába aj synteticky z ropy, ale len pre priemyselné účely.
Farmakologické pôsobenie alkoholu
- Tlmí pocit úzkosti. Výsledkom je, že stúpa odvaha a mizne opatrnosť. Sebavedomie sa zvyšuje, výkon sa ale objektívne zhoršuje (vo vyšších dávkach to platí i pri intímnych ...